Het verhaal achter Thomas de Trein

Thomas de Trein en zijn vrienden leven op het eiland Sodor. Sodor is een fictief Brits eiland. De verhalen draaien allemaal rondom de stroomtreinen op het eiland onder het toeziend oog van Sir Topham Hatt, beter bekend als de dikke controleur.

Sodor-eiland-thomas-de-trein

Thomas de Trein is gebaseerd op boeken van  Wilbert Awdry. Hij schreef 26 boeken tussen 1945 en 1972. Later heeft zijn zoon Christofer de vrienden uitgebreid met 15 boeken en Sodor toegevoegd. Producer Britt Allcroft heeft in 1979 de eerste verhalen verfilmd onder de naam 'Thomas and Friends'. Dit betekende de grote doorbraak van Thomas de trein. Het is daarmee een van de oudste 'moderne' hits onder peuters en kleuters. Christofer schrijft nog steeds nieuwe verhalen over Thomas en zijn vrienden. In 2011 is het 42e boek verschenen.

Alle treinen en andere voertuigen zijn gebaseerd op bestaande modellen. Thomas is bijvoorbeeld afgeleid van de 0-6-0 E2 Class uit 1913, ontworpen door Lawson Billinton en gebouwd door Brighton railway works. Op het plaatje hieronder zie je 1 van de 10 gebouwde E2 Class locomotieven. In 1950 is echter de laatste E2 Class gesloopt. De huidige 'echte' Thomas de Trein locomotieven die bijvoorbeelde rijden op het jaarlijkse Thomas de Trein weekend in het Spoorwegmuseum in Utrecht, zijn gemaakt van verwante modellen (zoals de LMS Fowler Class 3F).

e2-class_32109

Herken je Thomas in de originele locomotief?


Thomas is een kleine, jonge locomotief die regelmatig in de problemen komt. Thomas is ontstaan doordat Christofer een houten speelgoedtrein had die zijn vader gemaakt had en gebruikte om een verhaal over te schrijven. Zijn vrouw heeft hem ertoe gezet om de verhalen uit te gaan geven. In het eerste boek van Awdry speelden Henry, Edward en Gordon mee, maar ontbrak Thomas nog. Thomas kwam voor het eerst in beeld in het 2e boek van Awdry dat 4 verhalen bevatte. In de latere boeken tot de televisie serie begon, kwam Thomas 10x voor. Alle boeken tot dan toe hadden het concept alle karakters samen als eenheid te zien en geen focus te leggen op 1 karakter. Na de eerste televisieserie kwamen er 5 boeken uit die wel allen gericht waren op Thomas.

awdry-thomas-boek-no2

Het eerste boek met Thomas de TreinDe Engelse TV serie kwam uit in 1984 en was ingesproken door Ringo Starr (drummer van de Beatles). Het succes van Thomas lijkt te danken aan de ontwikkeling die Thomas doormaakt in de serie van een kleine, jonge, soms ondeugende locomotief die weinig mag, tot een locomotief die, hoewel nog steeds klein, bewijst dat hij veel meer kan. Dit in samenhang met het tot leven brengen van een icoon voor jongetjes (treinen), maakt dat het waarschijnlijk tot een bijzonder populaire serie is uitgegroeid en het nog altijd uitstekend doet.Mocht je nog veel meer achtergrond over Thomas willen zien? Ga dan eens naar http://www.sodor-island.net.

Contact

Heb je een vraag, suggestie, opmerking? Je kunt ons altijd een e-mail sturen over Thomas de Trein!

Wij beantwoorden deze zo snel als mogelijk.

Stuur een e-mail

Tips?

Heb je zelf een leuke Thomas de Trein website, kleurplaten, filmpje? Laat het ons weten!

Stuur een e-mail

Thomas de Trein (Thomas the Tank Engine / Thomas de stoomlocomotief) is sinds lang een populaire serie van Britt Allcroft gebaseerd op de boeken van Wilbert Very Awdry. Thomas de Trein is een leuke, maar ook ondeugende locomotief die op het eiland Sodor allerlei avonturen beleef met de Dikke Controleur en al zijn vrienden. Op deze website voor fans van Thomas de trein hebben we filmpjes, spelletjes, kleurplaten en informatie over Thomas en zijn vrienden.